torsdag 12 september 2013

Buddhism 1 - Buddhismens grunder


Allt är föränderligt

- människor, upplevelser, saker och ting...

- så finns "jaget" i så fall?
Jaget/själen förändras ju hela tiden

- därför talar buddhismen om anatman (detta var Buddhas term) som betyder icke-jag
För att förklara för en av sina lärjungar använder han sig av flodliknelsen. Han säger åt den unge munken att gå ut och ställa sig i en flod. När munken kommer upp på stranden igen säger Buddha åt honom att gå ut och ställa sig "i samma vatten en gång till". Det går ju inte svarar munken. Är det då inte samma flod? Jo det är det ju. Men en flod, även om den består av vatten, har som natur att den rinner, det vill säga, den består av ständigt nytt vatten. Annars är det ingen flod. På samma vis förändras människan hela tiden. Vi har en evig själ, men den är ständigt ny. Från den ena sekunden till den andra består den av något helt nytt.

- Fundera själv: är du densamma som du var för tio år sedan? Om nej (och antagligen svarar du nej) när skedde den förändringen? Svaret lär bli att den skedde hela tiden, gradvis.


Allt leder till otillfredställelse / dukkha (ibland översatt "lidande")


- detta beror på att vi ju fäster oss vid saker och ting.
(ej pessimism, utan realism!)

- Lidandet beror på att vi lurar oss själva. Vi har fel syn på livet. Här följer två exempel:
1. Vi tror det ser ut såhär:
... när det i själva verket ser ut såhär: 
Lägger du figurerna ovanpå varandra, matchar de inte - detta bli en illustration över vad du missar, men också över vad du tänker, känner och gör som inte är nödvändigt. 


2. Lycka finns bara i jämförelse med annat. Jag känner mig lycklig - ända tills jag ser vad någon annan har uppnått, och som jag ännu inte klarat av eller haft turen att få. Då kommer jag att flytta min uppfattning om vad som är den egentliga lyckan. Så då upplever jag kanske inte längre att jag var lycklig från början heller. 

min lyckas mått:               ___________________________
person 2:s lycka:             __________ (stackars krake)
person 3:s lycka:    _______________________________________ (oj, vilken lyckost/vinnare!!)

(Hur kan en persons streck bli längre utan att man rör vid det? Jo, genom att jämföra det med ett annat!)

Alla är vi ett och samma


- denna insikt når vi lättare när vi inser att det inte finns något "jag" att bevaka.

- vänlighet, kärlek, samhörighet betonas inom buddhismen. Genom att handla osjälviskt får vi rätt karma och kan frigöra oss från de egna begären och slutligen nå Nirvana (ordet betyder "utslocknande").




De tre juvelerna:

Jag tar min tillflykt till Buddha
Jag tar min tillflykt till dharma
Jag tar min tillflykt till sangha


De tre juvelerna förklarar vägen till frälsning inom buddhismen. 

För det första kan du leva med Buddha som förebild. Redan som liten kan man ta del av legenderna om honom och lära sig något av det. Buddha var den förste som nådde upplysningen (Nirvana) genom att leva enkelt, inte i lyx och övermått och inte i askes och självspäkning. Så nådde han den fridfulla sinnesstämning som kunde hjälpa honom att nå insikten.
    Legenden om Buddha kan man läsa om i er lärobok.

Dharma betyder "läran" och här avses Buddhas lära. Om den kan man läsa i de heliga texterna. Kärnan i läran är "De fyra ädla sanningarna". Ni har fått en text med Buddhas predikan om dem av mig. Man kan också jämföra med vad boken förklarar om dem. 

Sangha betyder "församlingen". Detta ses som den möjligtvis snabbaste vägen till Nirvana, men möjligtvis är det den svåraste. Som munk eller nunna måste du avstå alla ägodelar, äktenskap och relationer i tvåsamhet. Du ägnar dig åt mycket meditation och mental träning, men arbetar också för ditt kloster. Inom Theravadabuddhismen får du aldrig äta efter klockan 12 på dagen. Inom många buddhistiska riktningar får du inte ens handa pengar - även om de inte är dina egna. Munkarna är därför helt beroende av de gåvor som skänks till dem i utbyte mot en välsignelse som kan ge god karma. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar