Theravada och Mahayana-buddhism
Detta är buddhismens två stora huvudförgreningar. De delar naturligtvis sedan också upp sig i mindre förgreningar.Theravadabuddhismen kallas också "de äldstes väg". Detta är buddhismen i en grundläggande form. Man kan säga att allt vi hittills gått igenom om buddhismen är Theravadabuddhism. När man går vidare och lägger till saker som t.ex. bhodisattvor, olika Buddhor och olika kosmos, då blir det Mahayanabuddhism.
Mahayana betyder "Den stora farkosten". Man kallar sig så eftersom man ju lagt till saker till den buddhistiska läran. Det betyder också att man har utökat den religiösa litteraturen.
Mahanyanabuddhister kallar ofta Theravada för Hinayana, som betyder "Den lilla farkosten". Vissa tycker det passar också eftersom det är en minoritet av världens buddhister som tillhör Theravada.
Lamaism och zen-buddhism ingår i Mahayana.
Bhodisattva
Detta är ett begrepp som bara används inom Mahayana. Dalai Lama är en bhodisattva. Detta är någon som nått Nirvana, men valt att reinkarneras för att hjälpa andra. Vår Dalai Lama är reinkarnerad åtskilliga gånger. När han dött, har man letat efter den pojke som varit hans reinkarnation. Vår tids Dalai Lama har meddelat att detta är hans sista reinkarnation. Då kommer en ny bhodisattva att överta ledarskapet för den Tibetanska buddhismen.Lamaismen
Lamaismen är en variant av Buddhism, som blandats med äldre religion från områdena kring Tibet. Ledaren är Dalai Lama (namnet betyder "Ocean av vetande"). Man har bönerullar (kolla i boken), böneflaggor och understryker mycket vikten av att hänge sig åt osjälviska gärningar.Och så en jämförelse mellan jnana yoga och zenbuddhism
Båda anser slutmålet utgöras av en typ av insikt som ska frigöra själen. Man använder meditation som metod. Man har faktiskt också samma mantra - aum. Inom zen brukar man använda sig av omöjlig gåtor, s.k. koans, för att hitta det andliga sinnestillstånd av förståelse som ligger utanför och över logiken. Kommer man på svaret på gåtan, kallas det för att man uppnåt satori. Munkar brukar träna sig på flera koans och nå satori många gånger, om de är skickliga. Detta behöver ändå inte innebära att de klarar att nå den totala upplysningen och Nirvana. För exempel på en koan, titta i din bok!En annan likhet, förutom de som står ovan, är att man inom båda religionerna talar om maya, förvillelesens kraft som hindrar oss från att nå insikt. Att behärska sin kropp till fulländning genom att vara skicklig i meditationens konst blir ett sätt att lyckas bortse ifrån maya.